søndag 18. januar 2015

Steinstraßer Wall - Verdens høyeste kunstige fjell

Så dette er historien om verdens høyeste kunstige fjell, eller rettere sagt; verdens høyeste jordhaug laget av mennesker. Chris, som jeg besøkte i Düren, rett vest for Køln, foreslo dette som en alternativ aktivitet til klatring eller annen turgåing. Jeg falt umiddelbart for ideen om å dra på et virkelig sært toppunkt! Ikke så mye å si om selve toppturen (spasertur på grusvei i 40 min), men det andre aspektet rundt fjellet...vel, jeg er imponert så det holder - og dette er noe flere burde se om de er i nærheten!

Jeg skal prøve å formidle noe av det, men det må nesten bare oppleves i virkeligheten.

Toppen, 302m høy på en flat ås.


Fjellet vokser stadig, her i øvre del blir sand og jord transportert på bånd oppover, og denne enorme maskinen sprer det utover. Mulig det er en liten innsjø som blir laget her (de har laget flere bekker og tjern andre steder). 

De største maskinene som jobber her er ca 100m (!) høye, virkelig Große! Et av mange kullkraftverk i bakgrunnen. 

Sandkassa! De har gravd i denne i 30 år nå, og først nå begynt å ta ut kull...

Ok, legg merke til bildet over. Chris og jeg døpte denne maskinen til Pukemaster 2000. Den fyller igjen noe av hullet de har gravd. Legg så merke til den hvite bilen, da begynner man å se at dette ikke er et lite leketøy.

Her er en av de enorme gravemaskinene, en skuff på gravehjulet foran. Pr dags dato er dette hullet 400m dypt, det er mange kubikk med jord.

En til av disse tøffingene i action. Det var en del maskiner i arbeid nede i gruven.

Det som virkelig var fascinerende var størrelsen på det hele. For eksempel så har de fjernet intet indre enn 3 (!) tettsteder. De har nettopp bygd ny motorveitrasé for de skal til å grave vekk den som eksisterte. Som du skjønner har dette påvirket området i stor grad, bare tenk på grunnvannet, setningsskader osv. 

Til slutt et mindre oversiktsbilde, du husker The Pukemaster 2000, det er maskinen i front, nede til høyre - nå, husk den bilen som står der nede (kan sees), så se opp mot horisonten; Alt du ser er lys fra maskiner i arbeid nede i gruven...og det sprøeste av alt, det var en god del mer til venstre, og høyre.

En guttedrøm av episke mekanikkdimensjoner dette.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar